Thursday, December 23, 2010

LACK of !


Assalamualaikum semuaaaaaaaaaaaaa

Lately ni macam banyak mengeluh je kan ?
Haihhhhhhhhhhh macam tak bersyukur jek -__________-'
Tak tak actually macam ada tekanan jiwa pulak
semenjak dua menjak nehh haiiyyoooooooo ~

Tadi, petang tadi baru pulang dari ambil result darah ..

Yahhh orang yg 'sakit' sepertiku sentiasa kena ambil
sampel darah serta urine kemudian dihantar ke makmal
dan kemudian tunggu beberapa hari dan kemudian dapatla result !

Ingat tak last few days ada post entry pasal 'lake of vitamin C' ..
Kalau taktau boleh laaaaa klik SINI tau tau tauuuu (:

Hoho gelak macam evil orang yg baca entry aku tu kan ?
Sebab orang bodoh english konon2 nak taip entry post punya
title guna bahasa inggeris tuptuppp salah ejaaaa bapakkkkkkk malu =.=

Petang tadi pon post status kat fb pasal benda yg sama jugak ..
Tapi lain sikit sebab kali ni dikesan kekurangan zat besi dalam darah ..
So aku dengan bannganya menaip ''lake of zat besi'' ~
*ada sedikit bahasa rojak di situ yahhh perosakk bahasa *_____*
Dan nasib baik kawan ku nor shuhada a.k.a peng tegor kalau tak
conform2 kena gelak evil lagi laaa kan ? haihhhh ~


Kalau buka mana-mana siaran radio rtm or TV
mesti ada je iklan pasal penggunaan bahasa kebangsaan ..
Zaman sekarang ni kan kalau guna bahasa melayu je dianggap kolot ..
Kalau orang tu pandai speaking gila dipandang hebat
walaupun cakap melayu berterabur sedangkan duduk kat Malaysia !
Haha ni bukan kes pasal politik atau apa2 jela eah cuma
menyuarakan sedikit pendapat *mentang2 aku tak hebat speaking ~

Okay apa2 pun kepada rakan-rakan sekalian ..
Silalah jaga kesihatan anda sekalian *buat iklan keshtn lak~
Yerlah jangan jadi mcm aku yer lack vitamin C laaa,
lack zat besi laaaa (kejap lagi aku melantak milo byk2)
Kalau kamu semua nak tau mcm mana nak kesan

kekurangan zat besi dalam badan niii, senang sahaja ~

1) Mudah letih,lesu,tak bermaya
2) Kerap pening tanpa bersebab
3) Degupan jantung laju dari biasa
4) Hilang selera makan dan sesak nafas

Kaum hawa dikatakan kerap dikesan kekurangan zat besi ..

Ini mungkin kerana kitaran haid (darah keluar kdg2 bawa zat besi)
atau ibu2 yang melahirkan anak atau menyusukan anaknya ..
(sebab susu ibu tu kan hasil dari darah kan dan mesti ada zat besi utk baby)
Jadi kenala rajin makan tiram, kerang, unggas (ayam,itik) daging merah
tanpa lemak, sayur bayam yang paling banyak kandungan zat besi ..

Kalau kekurangan zat besi ni diabaikan maka akan jadi
makin teruk dan boleh menyebabkan anemia ~

Kalau dah sampai tahap anemia (kekurangan hemoglobin)
boleh effect kat jantung tau dan semestinya bahaya ..

Cara terbaik untuk buat zat besi ini berfungsi dengan baik
dalam badan kita senang je ! Cuba campurkan element
makanan yg kaya zat besi beserta makanan yg kaya vit C ..

Contoh paling simple daging panggang dengan bayam ..
Alaaa nak senang masak je daging kicap dan tumis bayam air (:

Jangan ingat zaman muda remaja boleh hentam makan apa saja tau !
Diri anda adalah dari apa yg anda makan ! Hihi (=






*Yang dalam kotak merah tuu result ujian darah
dan yg star2 tiga bijik tuh tunjuk aku ni kurang zat besi -_____-'



No comments: